Haber

Bakan Yanık, Olası Depremlere Karşı Savunma Bakanlığına Ait 14 Binanın Güçlendirildiğini Açıkladı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun soru önergesine verdiği yanıtta, olası İstanbul depremine karşı 2’si özel mülkiyete ait toplam 14 binada güçlendirme çalışması yapıldığını açıkladı.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun İstanbul’da olası depreme karşı alınan tedbirlerle ilgili sorusuna yanıt veren Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, bakanlık binalarının güçlendirme çalışmaları için son 2 yılda 16 milyon 250 bin lira tahsis edildiğini açıkladı.

Bakan Yanık, şunları söyledi:

“Bakanlığımız kurum ve kuruluşlarına ait binalarda performans analizi ve güçlendirme çalışmaları Türkiye Bina Sarsıntı Yönetmeliği ve ilgili mevzuat kararlarına uygun olarak yapılmaktadır. Bakanlığımıza bağlı kurum ve kuruluşların tüm binaları deprem analizi yaptırmış olup daha önce yapılmış tüm binalar 1999 yılı hazırlanan raporlar doğrultusunda titreşim dayanım testleri yapılmıştır.İhtiyaç duyan tüm binalarda güçlendirme projeleri yapılmaktadır.İstanbul’da bulunan ve kurumlarca depreme karşı duyarlı olduğu belirlenen 12 adet kamu hizmet binamıza ek olarak ve Bakanlığımıza bağlı kuruluşlardan güçlendirme çalışması yapılan 10 binada bu çerçevede çalışması planlanmıştır.Beylikdüzü’nde 1 olmak üzere toplam 14 binada (12 kamu ve 2 özel) güçlendirme çalışması yapılmıştır. , Bahçelievler’de 6, Kartal’da 2, Maltepe’de 2, Eyüp’te 1 ve Kadıköy’de 1 adet.

TOPLAM 16 MİLYON 250 BİN LİRALIK KAYNAK

Bütçe sınıflandırmasında deprem tedbirleri için özel bir harcama kalemi bulunmamaktadır. Bakanlığımızda deprem güçlendirme ve onarım; Depremsellik araştırma testi, gayrimenkul büyük onarım ve etüt-proje ödeneği kapsamındadır. 2022 yılı için ayrılan bütçe ödeneği 7 milyon 250 bin lira, 2023 yılı için ayrılan toplam bütçe ödeneği ise 9 milyon lira. İstanbul Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından darbe dayanımı ve güçlendirme, depremsellik araştırma testi vb. 2022 yılı çalışmaları için herhangi bir harcama yapılmamıştır.

Olası bir afet ve acil durumda olaya en kısa sürede müdahale edebilmek için TAMP (Türkiye Afet Müdahale Planı) doğrultusunda Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi kurulmuş ve faaliyete geçirilmiştir. Ayrıca İl Müdürlüklerimiz valilikler ile entegre bir şekilde bulundukları illerde kendi merkezlerini kurmuşlardır.

Öte yandan, sivil savunmaya ilişkin iş ve süreçlerin takibi için her kuruma bir sivil savunma görevlisi atanmıştır. Kurumların belirlediği isimlere Sivil Savunma ve Afet Farkındalık Eğitimleri ile süreçte izlenecek belgelere yönelik hizmet içi eğitimler düzenlendi. Sivil Savunma Planları ve tüm iştiraklerimizin Sabotajlara Karşı Koruma Planları hazırlanmış ve denetlenmiştir. İlgili planlar, valilik onayı için ilçe emniyet müdürlükleri aracılığıyla gönderilmiş, onayları alınmış ve takibi yapılmıştır. Tüm iştiraklerimizde çalışanlara yangın eğitimi verildi ve tatbikatlar düzenlendi. Çalışana yönelik Afet Kurtarma Eğitimi için AFAD ile irtibata geçilmiş ve eğitim planlanmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu