Geçen yılı değerlendiren Rektör Prof. Dr. Budak, geleceğe yönelik projelerinden bahsetti.
Ege Üniversitesi’nde “2022 Değerlendirmesi ve Gelecek Vizyonu Sunumu” Gerçekleştirildi
Ege Üniversitesi’nde göreve geldikleri günden bu yana özellikle son bir yılda büyük başarılara imza attıklarını vurgulayan Rektör Prof. ülkemizin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer almasına bilime dayalı katkı sağlamak amacıyla.”
prof. Dr. Budak, “Bir yıllık süreçte hayata geçirdiğimiz eylem planlarını ve gelecek yıl projeksiyonumuzu değerlendirdiğimiz bu sunum, ilke çerçevesinde şekillenen yönetim anlayışımızın somut göstergelerinden biridir. şeffaflık ve hesap verebilirlik.”
2022 yılı değerlendirmesini ve 2023 hedeflerini anlatan “2022 Değerlendirme Sunumu”nu Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak yaptı. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıya Dr. Üniversitesi üst yönetimi, senato üyeleri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
Sunumuna Mehmet Akif Ersoy’u anarak başlayan Rektör Prof. ölüm yıldönümü. Tarihe, bu ülkeye ve bu üniversiteye vefa borcumuz var.” Rektör Budak, Çanakkale Savaşı’nı ve kurtuluş mücadelesini anlatan kısa bir video gösterdi.
Yakaladıkları başarı ivmesini vurgulayan Prof. Tamamen akredite edilmiş, öğrenci odaklı bir araştırma üniversitesiyiz. Daha dün hatırladığım teslim töreninde altını çizdiğimiz hedefleri hep gerçekleştirerek tarihi başarılara imza attık. Yeni dönemimizde de Birleşmiş Milletler ve ülkemizin kalkınma planlarını dikkate alarak hazırladığımız Dijitalleşme ve Uluslararasılaşma hedeflerimiz doğrultusunda çalışmaya ve üretmeye devam ediyoruz.”
Çalışmalarında kalite güvencesini ön planda tuttuklarını ifade eden Rektör Prof. 2022 yılsonu prestiji ile akredite program sayımız 50’dir. Tıp Fakültemizde 22 Anabilim Dalımızın Uzmanlık Eğitimi Akreditasyon Belgesi bulunmaktadır. Cumhuriyetin 100. yılı aynı zamanda Ege’de kalite yüzyılı olmalıdır. Bu anlamda Cumhuriyetimizin 100. yılında tüm programlarımızın YÖKAK tarafından tescillenmiş ulusal veya uluslararası akreditasyon kuruluşlarınca akredite edilmesini sağlayacağız.”
“Araştırma bütçemiz üç kat arttı”
Ege Üniversitesi’nin araştırma üniversiteleri arasında orta sıralarda yer aldığını hatırlatan Prof. geçen yıl. Araştırma Üniversitesi olarak hem açıkladığımız sıralamadaki yerimizi koruduk hem de performans puanımızı yükselttik. Hem 2020 hem de 2021 performans değerlendirmelerinde devlet üniversiteleri arasında 10. sırada yer aldık. Araştırma üniversitesi olmamız bize hem akademik hem de idari ekip desteği verdi. Araştırma Üniversitesi olduktan sonra norm takım uygulaması kaldırılarak devletimizin de desteğiyle 183, 152 2019, 172, 2020, 230, 2021 ve bugün itibariyle tarihi rekor kırarak 312 akademik çalışan. Araştırma Üniversitesi Destek Programı kapsamında 2023 yılı bütçemiz bir önceki yıla göre üç katına çıktı.”
En çok projesi olan üniversite
Ege Üniversitesi’nin TÜBİTAK’taki başarısını anlatan Prof. toplam destek bütçesi. TÜBİTAK Lideri Prof. Dr. Hasan Mandal, üniversitemizi ziyaretinde üniversitemizin artık araştırma yapan değil yöneten bir üniversite olduğunu belirtti. Araştırma Odaklı Öğrenci Merkezi’ni (AROM) kurduk. AROM’un kurulmasından sonra hem proje kabul sayılarında hem de proje türü sayılarında iki kat artış gözlendi. 2209A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projelerini Destekleme Programı’nda Türkiye üçüncüsü, 2209 B Üniversite Öğrencileri Endüstriye Yönelik Araştırma Projelerini Destekleme Programı’nda ise Türkiye ikincisi olduk.
Derin Teknoloji Fabrikasını Türkiye’ye kazandıracaklarını ifade eden Prof. 12. Kalkınma Planı hazırlık kurulunda üniversitelerin patent durumu da gündeme geldi. Bilim dünyasındaki değişim ve dönüşüm paradigmaları ışığında, patentlerin üniversitelerde ticarileşmesinin ağırlıklandırılması ve milli teknolojiye ve ülkenin kalkınmasına etkisi üzerinde durulmuştur. Ege Üniversitesi olarak bu noktada katkı sağlamak için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Patent ve Ticarileştirme sürecine katkı sağlayacak ‘Derin Teknoloji Fabrikası’, Türkiye’nin en büyük prototipleme merkezlerinden biri olacak. 900 metrekare kapalı alana sahip olacak fabrikamız; Teknoloji şirketlerinden yenilikçi ürün-teknoloji geliştirmek isteyen ve ölçek büyütmek isteyen KOBİ’lere, girişimcilere, akademisyenlere, öğrencilere, endüstriyel tasarımcılara ve sanatkarlara kadar geniş bir yelpazede faydalanıcılara hizmet verecek.
AB, Digital Innovation Collaboration Platform’un kurucu üyesi
Dijitalleşme hedefleri doğrultusunda yapılan çalışmaları anlatan Prof. Dr. Budak, “Yeni dönemde belirlediğimiz hedeflerden biri olan dijitalleşme hedefi doğrultusunda yeni uygulamaları hayata geçirmeye devam ediyoruz. Dijitalleşme vizyonu çalışmalarımızın ilk meyvelerini alıyoruz. Bilişim çalışanları ve altyapısı için dijitalleşmeye yaptığımız yatırımlar sonucunda ülkemizde kurulacak ‘Avrupa Dijital İnovasyon Merkezi’ yapılarından biri olan ‘Dijital İnovasyon İşbirliği Platformu’ protokolüne imza attık. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi başkanlığında ‘Dijital Avrupa Programı’ yürütülüyor. Kurucu üye olarak seçilen 8 üniversiteden biri olmaktan gurur duyuyoruz. Son 5 yılda kampüs tarafında 28 adet büyük ölçekli yazılımı, hastane tarafında ise 12 adet büyük ölçekli yazılımı hayata geçirdik. Bilimsel araştırma projelerinin, akademik bilgi sisteminin ve dış proje yönetim sisteminin yönetimi için akademik veri sistemimiz UNISIS uygulamasını üniversitemizin öz kaynakları ile oluşturduk. 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren akademik birimlerimize UNISIS sistemi üzerinden ölçeceğimiz eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme, döner sermayeye katkı parametrelerindeki performanslarını değerlendirerek bütçe, proje ve insan kaynağı sağlayacağız. . Ege Portable uygulamamız tamamlanmıştır. Oluşturduğumuz dijitalleşme stratejisi eylem planı çerçevesinde 28 büyük ölçekli yazılımı hayata geçirmemeyi hedefliyoruz.”
Öğrencilerin Mesleğine En Etkin Takviye Sağlayan Üniversite
Öğrenci yönlendirme konusunda Türk yükseköğretimine örnek uygulamaları hayata geçirdiklerini belirten Prof. Öğrenci oryantasyon kavramını Türkiye’de ilk kez biz tanıttık. Öğrencisiz üniversite olmaz dedik. Pandemi döneminde bunu net bir şekilde gördük. Son 5 yılda hayata geçirdiğimiz öğrenci odaklı 85 uygulama ile memnuniyet anketlerinde A plus üniversite ilan edildik. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dan ‘Öğrencilerin Kariyerini En Etkili Destekleyen Üniversite’ ödülünü alarak misyonumuzu taçlandırmış olduk. Cumhuriyetin 100. Yılı ile birlikte burslu bir açılım yapmak istiyoruz. Üniversitemizde okuyan ve belli kurallara uyan öğrencilerimize vakıf aracılığıyla burs sağlayacağız. Girişimlerimiz sonucunda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Gençlik ve Spor Bakanımız Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun destekleriyle üniversitemizde 10 bin kız ve erkek öğrenci KYK yurdunun yapılmasını sağladık. 2023 yılında üniversitemiz SKS bünyesinde bulunan 1.708 kişilik öğrenci yurdumuzu 250 kişilik kapasite artışıyla 1.958 öğrenciye çıkaracağız. Gelecek projeksiyonunda devletimizin de desteği ile öğrenci köyümüze yeni binalar ekleyerek bu kapasiteyi 2-3 kat arttırmayı hedefliyoruz. Ziraat ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinin bulunduğu yerlere iki büyük merkezi derslik daha inşa edeceğiz. Meslek Koordinatörlüğümüz YÖK İzleme ve Değerleme Genel Raporuna göre en çok mesleki ve lisansüstü faaliyetleri düzenleyen üniversite konumundadır. Avrupa’nın En Büyük Meslek Fuarı’nı düzenledik” dedi.
Uluslararasılaşma misyon çalışmaları
Ege Üniversitesi’nin dünyaya açılmaya devam ettiğini belirten Rektör Budak, “Üniversitemizin yeni hedeflerinden biri de uluslararasılaşmak. YÖK’ün yeni vizyonu çerçevesinde bu alanda yeni bir açılım yapmak istiyoruz. Şu anda 2 bin 512 yabancı uyruklu öğrencimiz var. Bu anlamda üniversitemize gelen yabancı uyruklu öğrenci sayısını artırmak istiyoruz. Uluslararasılaşma Kurulumuz bu konudaki strateji belgelerini hazırlayarak aksiyon planlarını oluşturdu. Uluslararasılaşma eylem planı sunumunda tüm üniversitemizle paylaştık. Değişim programları kapsamında gelen ve giden öğrenci ve öğretim üyesi sayısı gerek YÖK İzleme ve Değerlendirme Kriterlerinde gerekse Araştırma Üniversitesi Kriterlerinde her geçen yıl artmaktadır. Makul bir yükseliş ivmesi yakaladık. YÖK’ün uluslararasılaşma ve bilgi diplomasisi vizyonu doğrultusunda Türkiye Cumhuriyetlerine açıldık. Bu kapsamda Türkiye yükseköğretiminde ilk ve örnek teşkil eden Ziraat Fakültemiz ile Azerbaycan Devlet Ziraat Üniversitesi (ADAU) arasında “Çifte Diploma Programı”nı hayata geçirdik. Ardından YÖK Liderimiz ve Özbekistan temaslarımızla 11 üniversite ile 50 protokol imzaladık. Taşkent Devlet Ulaştırma Üniversitesi iş birliğinde, Üniversitemiz rezidansında, Yüksek Öğrenim Heyeti ile uyum içinde ‘Türk-Özbek Teknik Yüksek Öğrenim Kurumları Forumu’nu gerçekleştirdik. Özbekistan’dan 33, Türkiye’den 56 rektörün katıldığı forumda, iki ülke arasında yükseköğretim alanında iş birliği görüşmeleri gerçekleştirdik ve 33 Özbek Üniversitesi ile protokol imzaladık. Bu gelişmeler ışığında Mühendislik Fakültemiz ve Azerbaycan Devlet Çift Üniversitemiz arasında Gıda Mühendisliği Bölümü Çift Diploma Programı’nı YÖK’e sunduk. Dünya sıralamalarındaki sistematik yükselişimiz devam ediyor.”
Sürdürülebilir ve İklim Dostu Üniversite
Dünyanın hem iklim krizinin hem de gıda kıtlığının eşiğinde olduğunu vurgulayan Prof. YÖK Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs projesi kapsamında 10 pilot üniversiteden biri olduk. Son 5 yılda kampüsümüzdeki yeşil alan oranını 110 bin metrekareden 420 bin metrekareye çıkardık. Greenmetric Dünya Yeşil Üniversiteler sıralamasında Türkiye’nin ilk dört üniversitesinden biriyiz. Kampüsümüz şu anda 2.000’den fazla güneş enerjili LED ile aydınlatılmaktadır. Ancak sürdürülebilir kampüs vizyonumuzu daha ileriye taşıyacak ve üniversitemizin elektrik ihtiyacının en optimum seviyede kullanılmasını sağlayacak güneş enerjisi projesini hayata geçireceğiz. Sürdürülebilir kampüs ve çılgınlıktan uzak bir üniversite vizyonumuz doğrultusunda kampüsümüzün fiziki altyapısını yenileyeceğiz. Engelli öğrenci, akademisyen ve vatandaşlara uygun yaya yolu kaplama projesini hayata geçireceğiz. Ayrıca manisiz kampüs çalışmalarımız sonucunda üniversitemiz YÖK Manisiz Üniversite Ödülleri’nde Manisiz Üniversitesi Program Ödülü kategorisinde 8 madalya alarak Türkiye birincisi oldu.”
EUTF Hastanesi’ndeki dönüşümü anlatan Rektör Budak, “Devletimizin de desteğiyle son 5 yılda hastanemizin teknolojik ve fiziki altyapısını yeniledik. 2022 yılında hem bağışlarla hem de devletimizin destekleriyle fiziksel ve dijital altyapısını her geçen gün yenileyerek güçlendirmeye devam ediyoruz. Merkezi Ameliyathanemizi 2023 yılının ilk aylarında Cumhurbaşkanımızın da destekleriyle hizmete açacağız. Fiziki ve teknolojik olarak yenilediğimiz hastanemizin sağlık hizmet sunumunu küresel ölçeğe taşıyacak özgün modeller geliştirerek sağlık turizmine etkin bir şekilde taşınmak istiyoruz. Hastanemizin yerinde tadilatı için etüt proje ihalesi tamamlanmıştır. Proje, hastanemizin tüm bölümlerinin görüşleri alınarak şekillendirildi. 2023 yılında da devletimizin desteğiyle üretim ihalesini yapacağız.”
Rektör Budak, “Ege Üniversitesi marka maliyetlerini her geçen gün artırmaya devam ediyor. 21. yüzyıldayız ve Türkiye’nin 2. yüzyılına giriyoruz. Bilim ve iş bizim tek başlangıç noktamız. Cumhuriyetimizi ilelebet yaşatmak için akademik ve idari çalışanlarımız, öğrencilerimizle; Ülkemiz için bayrağımız için çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz. Akademik-idari personelimizin ve öğrencilerimizin sağlık hizmetleri dahil her türlü ihtiyaçlarını önemsiyoruz. Çünkü insanlığın kurtuluşunun aşkta olduğuna inanıyoruz” diyerek sunumunu tamamladı.
“Ege Üniversitesi bana ilham verdi”
Etkinlikte konuşan Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü doktora öğrencisi görme engelli Şebnem Karakuş, “Ege Üniversitesi’ne ilk olarak 2009 yılında Tarih okumak için geldim. O dönemde tüm öğrenciler için zorunlu olan İngilizce hazırlık sınıfını geçmek için büyük çaba harcıyordu. İngilizceyi hiç sevmedim. Şu anda Ege Üniversitesi Mütercim Tercümanlık bölümünde doktora yapıyorum. Üniversitemizin benim gelişimime katkısı paha biçilemez. Tarih bölümünde okurken ailemin teklifiyle KPSS’ye girerek Denizli’ye atandım. Temiz bir işim vardı. Ancak ilk yılımın sonunda konfor alanımdan çıkmam gerektiğini fark ettim. Konfor alanımdan çıkıp yeniden üniversite sınavına girdim. Mütercim Tercümanlık bölümünü kazandım, mezun olduğumda bölüm birincisi oldum. Bu hikayeyi anlatmamın asıl sebebi, hikayemin başarıya ulaşmasında en az benim kadar Ege Üniversitesi’nin de katkısının olmasıdır. Akredite eğitimler, engellilerin var olabileceği kampüs ve daha birçok şey bana ve benim gibi birçok öğrenciye ilham kaynağı oldu. Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Burak’a teşekkür ediyorum” dedi.
Program kapsamında katılımcılara “2022 Değerlendirme Videosu” da gösterildi.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı