Haber

Hafızan nerede? Andırın nüfusu ve yüzölçümü nedir? Hafızanız ne ile bağlantılı?

Kahramanmaraş7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Kahramanmaraş ‘nin Andırın ilçesi merak edildi. Peki, Andırın nerede? Andırın nüfusu ve yüzölçümü nedir? Hafızanız ne ile bağlantılı? Detaylar burada…

ANDIRIN NEREDE?

Andırın, il merkezine yaklaşık 152 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir.

Nüfus: 32.377

Alan: 1.178 km² (454 mi²)

ANDIRIN’IN NÜFUSU KAÇTIR?

KahramanmaraşTürkiye’de bulunan Andırın’ın nüfusu 32.377’dir.

ANDIRIN HANGİSİ İLE BAĞLANTILIDIR?

Andırın, Kahramanmaraş ilinin bir ilçesidir.

Moğol istilasıyla Anadolu Selçuklu Devleti’nin yıkılışı sırasında Kahramanmaraş ve çevresinde 200 yıl Dulkadiroğulları Beyliği sınırları içinde kalan Andırın, bu beyliğin 1515 yılında Osmanlı Devleti’ne bağlanmasıyla Osmanlı Devleti sınırlarına girmiştir. .

Yavuz Sultan Selim 1514 yılında Çaldıran seferinden dönünce sefere çağrılmasına rağmen Osmanlı ordusuna katılmayan Dulkadir beyi Alaüddevle üzerine yürüdü ve Andırın’ın Akkale mevkiine geldiğinde Kendisine selâm veren ileri gelenlerin gençleri, “Mekteb-i Enderun’a öğrenci alınsın” emrini verdi. Öğrenci olarak girenlere izinli geldiklerinde “enderunlu”, buna bağlı olarak “Enderun” denildiği, daha sonra bu kelimelerin Andırın şeklinde söylenmeye başlandığı bilinmektedir.

1908’de 2. Meşrutiyet’in ilanı ile Maraş, Halep’ten ayrılmış ve zaruret üzerine Andırın kaza teşkilatı lağvedilerek Andırın Göksun’a bağlı bir nahiye olmuştur.

20 Ekim 1918’de Mondros Mütarekesi’nin imzalanmasından sonra işgal hareketleriyle birlikte Ermeniler, Fransızlarla birlikte Maraş’a girdiler. Fransızların giremediği Andırın’a giren Ermeniler, insanlık dışı imha hareketleriyle birçok köyü yakmış, akıl almaz bir şekilde önlerine çıkanları öldürmüşlerdir. Kurtuluş Savaşı’nda Çukurova’da (Kilikya) savaşın merkezi Andırın olmuştur.

4 Eylül ile 12 Eylül 1919 tarihleri ​​arasında toplanan Sivas Kongresi’nden sonra Çukurova bölgesinde Kuvâ-yi Nationala Teşkilatı’nın kurulması için Mustafa Kemal Paşa tarafından bizzat atanan Osman Tufan Paşa, heyeti seçildi, 1920 Ocak ayı başında Sivas – Develi – Göksun’da kuruldu. Rotasını takip ederek Andırın’a geldi. Grup ve bölük komutanlarından oluşan birlikleriyle Andırın’da teşkilatlarını hızla oluşturan Osman Tufan Paşa, İbrahim ve Ali Yaycıoğlu, Musa Beyazıt, Hacı Zülfikaroğlu, Ahmet Paşa, Musa Kayran ve Şakir Bozdoğan ile Andırın’ın, Kadirli’nin kurtarılması, Haruniye, Osmaniye ve Kozan. hareketin öncüsü oldu.

Nüfus

İlçenin nüfusu 2020 adrese dayalı nüfus sayımına göre 32.377’dir. İlçenin etnik yapısı Türkler ve Çerkezlerden oluşmaktadır.

İlçe 57 mahalleden oluşmaktadır.

hatırlatmak

Andırın, il merkezine yaklaşık 80 km uzaklıkta bulunan bir beldedir. İlçenin toplam nüfusu yaklaşık 32.377’dir. İlçe toplamda 57 mahalleden oluşmaktadır.

Cumhuriyetin ilanından çok önce Göksun ilçesine bağlı bir belde iken 1925 yılında ilçe statüsüne ulaşmayı başarmıştır. Orman alanı bakımından Kahramanmaraş’ın en zengin bölgesidir.

Beşbucak Yaylası, Altınboğa Yaylası, Çokak Yaylası, Halbur Yaylası, Andırın Yaylası, Kümbetir Yaylası, Mazgaç Yaylası, Kırksu Yaylası ve Kuyucak Yaylası ilçenin önemli tabiat güzellikleri arasındadır.

İlçedeki önemli tarihi yapılar Meryemçil Kalesi, Azgıt-Yeniköy Kalesi ve Haştırın Kalesi’dir.

arnavutkoy-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu