Haber

Ünlü otel yöneticilerinin ticari sır paylaşımı davasında karar açıklandı

Ünlü otelin eski yöneticileri Emrullah Akçakaya ve Tunay Erdal’ın, çalıştıkları otelin ticari sır niteliğindeki bilgilerini rakip firmalarla paylaşmaları nedeniyle yargılandıkları davada verilen kararların gerekçesi açıklandı.

İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi, sanıklar Tunay Erdal ve Emrullah Akçakaya’yı, “hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanmak” ve “ticari sır niteliğindeki bilgi veya belgeleri açıklamak, bankacılık işlemleri yapmak” suçlarından 1’er yıl 10 ay 15’er ay hapis cezasına çarptırdı. sırlar veya müşteri sırları”. Bir gün hapis ve 180 lira adli para cezasına çarptırıldığı kararın gerekçesini yazmayı tamamladı.

Mahkemenin gerekçeli kararında, savcılığın iddianamesi, sanık ve avukatların savunmaları, duruşma tutanakları ve deliller sıralanarak, heyetin verdiği kararın gerekçeleri sıralandı.

Gerekçeli kararda, “hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanmak” suçundan suçlanan sanık Emrullah Akçakaya’nın, şikayetçi firmalardan otelde bir odayı kendisine tahsis ettiği ve ardından “hizmet dışı” talimatı verdiği belirtildi. otelin tam kapasiteyle çalıştığı sırada odanın 1 yıldır arızalı olduğunu ve bunun şirkete zarar verdiğini gösterdi. .

Kararda, davalı Akçakaya’nın şirketin ticari sırrı olan bilgileri şirketin rakibi olan otel grubu çalışanları, eşinin arkadaşları ve diğer üçüncü kişilerle paylaştığı ve haksız rekabeti ihlal ettiği belirtildi. Türk Ticaret Kanunundan kaynaklanan işlemler. Rakip firmaların isimlerini içeren uzantılara sahip e-posta kullanıcılarına e-posta yoluyla gönderilmesinin “ticari sır niteliğindeki bilgi veya belgelerin ifşa edilmesi” hatası oluşturduğu belirtildi.

Gerekçeli kararda, inancın hizmet nedeniyle kötüye kullanılmasına ilişkin Türk Ceza Kanunu’na da değinildi ve şu ifadelere yer verildi:

“Malın korunması amacıyla kanun koyucunun getirdiği emaneti kötüye kullanma suçu, failin, zilyetliği kendisine devredilen taşınır veya taşınmazı, korunması veya kullanılması amacıyla makul bir şekilde tasarruf etmesidir. Kendisinin veya bir başkasının yararına, zilyetlik süresinin amacı dışında veya bu sürenin varlığını inkar etmek.” Tarafından oluşturulur.

“Bu suç, sebebi ne olursa olsun, mesleki, sanatsal, ticari veya hizmet bağları sonucunda veya başka bir kişinin malını yönetme yetkisi sonucunda teslim edilen ve teslim edilen mallara ilişkin olarak işlenmişse, nitelikli suç olacaktır. Daha ağır ceza.”

davanın geçmişi

İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi, 20 Aralık 2023 tarihinde verdiği kararında, sanıklar Emrullah Akçakaya ve Tunay Erdal’ı “görevi kötüye kullanma” ve “bilgiyi ifşa etme veya ifşa etme” suçlarından 1’er yıl hapis cezasına çarptırdı. Ticari sır, banka sırrı veya müşteri sırrı niteliğindeki belgeler”. 10 ay 15 gün hapis ve 180 lira para cezasına çarptırıldı.

Cezanın ertelenmesine karar veren mahkeme, sanıkların 1 yıl 1 ay kontrol süresi boyunca tutuklu kalmasına karar verdi.

Mahkeme, sanıklar Akçakaya ve Erdal’ın “özel belgede sahtecilik” suçundan, suçun unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle beraatine karar verdi.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, 6 Temmuz 2018 ile 1 Ağustos 2019 tarihleri ​​arasında “müşteki” sıfatıyla hareket eden şirketlerin avukatının, otelin kendisine ait olduğu iddiasıyla savcılığa suç duyurusunda bulunduğu kaydedildi. yöneticileri tarafından dolandırıldı.

Suç duyurusu dilekçesinde yer alan iddianamede, sanıklar Tunay Erdal ve Emrullah Akçakaya’nın temsil ve ilzam yetkisi olmaksızın 3 şirkette toplam 34 sözleşme imzalayarak şirketi bu şekilde tasarruf altına aldıkları belirtildi. ve sorumluluk ve bunu borçluyum.

Dilekçede, davalı Tunay Erdal’ın, şirket adına sözleşme veya başka teklifler olmaksızın başka bir şirkete olağandışı bir satın alma işlemi yaptığı, bu şirket tarafından şikayetçi şirkete 44 adet fatura kesildiği, seri ve Söz konusu faturaların sıra numaraları 7 adet fatura hariç birbirini takip etmektedir. Söz konusu şirketin sadece bu hizmetler için kurulduğu ve bu sayede şikayetçi şirketin zararına yol açarak kazanç elde ettikleri belirtildi.

Dilekçede, sanıklar Tunay Erdal ve Emrullah Akçakaya’nın müşteki şirketler aracılığıyla kendilerine ve yakınlarına maddi menfaat sağladığı, sanık Erdal için düğün düzenlendiği, misafirlere yüksek fiyatlı düğün paketi uygulandığı kaydedildi. bu düğünde sanık Erdal’ın arkadaşları ve akrabalarının düğünde otelde kaldıkları öğrenildi.

Dilekçede, bu durumun otelin işleyişiyle bağdaşmadığı ancak davalı Akçakaya’nın tek taraflı ve hiçbir yetkisiz olarak aldığı karar nedeniyle şikayetçi şirketin 77 bin 922 lira zarara uğradığı belirtilirken, davalı Erdal, eşinin de ortağı olduğu müşteki şirketten daha fazla kira geliri elde ediyordu. Şikayetçi şirketin, şirket lehine ve aleyhine kira sözleşmesi imzalayarak zarara uğradığı açıklandı.

İddianamede, müşteki şirketin avukatının ifadelerinin doğrulandığı, bilirkişi raporuna göre sanıklar Erdal ve Akçakaya’nın, müşteki firmalar adına, müşteki olmasa da çok sayıda sözleşme ve protokol imzaladıkları belirtildi. imzalamaya yetkilidir.

İddianamede, sanıklar Emrullah Akçakaya ve Tunay Erdal’a “hizmeti kötüye kullanmak”, “özel belgede sahtecilik” ve “ticari sır niteliğindeki bilgi veya belgeyi ifşa etmek, bankacılık işlemleri yapmak” suçlarından 3’er yıldan 13’er yıla kadar hapis cezası verildi. sırlar veya müşteri sırları”. Ceza istendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu